Een initiatief van het provinciebestuur
We krijgen/kregen af en toe de vraag om een bepaald oud artikel, en nog meer om oude jaarboeken. Helaas konden we van de eerste 50 jaargangen er maar slechts 14 meer bezorgen, wegens uitgeput (van jaargang 1 tot en met 20 = 1969 is er niets meer verkrijgbaar).
In 2015 werd dan ook besloten om enkele tientallen jaargangen te digitaliseren. We zouden dit zelf doen. We hadden zelfs een partner gevonden om dit op een professionele manier te realiseren. Maar uit een gesprek met een COMEET-medewerker bleek dat het Oost-Vlaamse provinciebestuur met een grootschalig digitaliseringsproject bezig was.
In de Centrale Bibliotheek zijn namelijk 112 titels van Oost-Vlaamse heem- en geschiedkundige tijdschriften beschikbaar. In 2010 werd gestart met de ontsluiting ervan op artikelniveau in de catalogus van de Centrale Bibliotheek op internet: https://oost-vlaanderen.be/ontspannen/erfgoedzorg/erfgoedbibliotheek.html. De gebruiker kan in één beweging al deze tijdschriften doorzoeken op auteur, titel(woord) of trefwoord, en krijgt dan de referenties (jaar, nummer, pagina’s) van het tijdschrift of jaarboek.
In 2013 werd gestart met het inscannen van deze publicaties. De technologie die erachter zit maakt dat het heel efficiënt is om de scans te doorzoeken op (combinaties van) woorden. De bestanden kunnen op een eenvoudige manier worden gelezen met Acrobat Reader.
In juni 2016 namen we contact op met de provinciale diensten en kregen we het antwoord dat na de vakantie aan de Bestendige Deputatie zou worden voorgesteld om de scans ter beschikking te stellen van de verenigingen. In september gaf de Deputatie groen licht, waardoor we onze eigen jaarboeken nu ook op onze website kunnen aanbieden.
Om begrijpelijke redenen staan de meest recente jaarboeken niet online.
Hoe doorzoeken (met Acrobat Reader)?
Op de pagina “Inhoudstafels (indices)” kan je op het overzicht per jaarboek/nummer het pdf-symbool zien.
Door te klikken op dat symbool kan je het volledige jaarboek openen en eventueel nadien downloaden.
Het document is full text doorzoekbaar: klik op het vergrootglas linksboven. In de zoekbalk tik je dan de gewenste term in (en klik desgewenst de opties aan). Je kan zowel een woord als een woordgroep ingeven. Rechts verschijnt het aantal “hits”.
Opgelet: de zoekfunctie herkent geen gesplitste woorden. Je kan wel een gesplitst woord invoeren, maar ervaring leerde dat het systeem dan niet feilloos is. Ook een gecombineerde zoekopdracht via “+” wordt niet herkend (er zal rechts in een lichtrode kader “tekst niet gevonden” verschijnen).
Het doorzoeken van alle jaarboeken in één beweging is niet mogelijk, daar we kozen voor een koppeling van elk jaarboek aan de vroeger ingevoerde inhoudstafels, die naar keuze gerangschikt zijn per nummer, auteur, gemeente of trefwoord.